Следвайте ни

Електробуси поемат линии 1 и 4 в Хасково 

viber icon

Нова транспортна схема, съобразена с промените в пътникопотока през годините, ще има Хасково, съобщи кметът Станислав Дечев. Тя ще е факт, след като тръгнат електроавтобусите, които ще се движат по линии 1 и 4.  Двете линии, от „Болярово“ до ЗММ и от „Македонски“ към „Минерал“ над града, ще са към общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“, което купува електроавтобусите по проект. Сега линиите се обслужват от частната фирма „Златно руно“.

Все още не е избран доставчик на новите коли, офертите се разглеждат. Днес бе направена първа копка на зарядни станции  за електроавтобусите. След края на проекта,  те ще могат да се ползват от граждани с електроавтомобили. Проектът, който цели по- чист въздух и в същото време по- удобен от сегашния транспорт в града, е за 5.9 млн. лв., от които 5 млн. са безвъзмездна помощ от ОП „Околна среда“. 5 ще са електроавтобусите. Според общината, са напълно достатъчни, спрямо потока от пътници. Че от нова транспортна схема има нужа, кметът и превозвачи, са коментирали на среща преди дни. 

5 са и тролеите на общинското предприятие, които се движат по линии 308 и 108. Те са амортизирани  и ще бъдат заменени от 5 чешки втора употреба, за които ОбС отпусна 150 000 лв. Парите са преведени на дружеството, но заради  пандемията и по- усложнената в Чехия обстановка, доставката се бави, коментира кметът. 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?