Електробуси поемат линии 1 и 4 в Хасково 

Нова транспортна схема, съобразена с промените в пътникопотока през годините, ще има Хасково, съобщи кметът Станислав Дечев. Тя ще е факт, след като тръгнат електроавтобусите, които ще се движат по линии 1 и 4.  Двете линии, от „Болярово“ до ЗММ и от „Македонски“ към „Минерал“ над града, ще са към общинското предприятие „Тролейбусен транспорт“, което купува електроавтобусите по проект. Сега линиите се обслужват от частната фирма „Златно руно“.

Все още не е избран доставчик на новите коли, офертите се разглеждат. Днес бе направена първа копка на зарядни станции  за електроавтобусите. След края на проекта,  те ще могат да се ползват от граждани с електроавтомобили. Проектът, който цели по- чист въздух и в същото време по- удобен от сегашния транспорт в града, е за 5.9 млн. лв., от които 5 млн. са безвъзмездна помощ от ОП „Околна среда“. 5 ще са електроавтобусите. Според общината, са напълно достатъчни, спрямо потока от пътници. Че от нова транспортна схема има нужа, кметът и превозвачи, са коментирали на среща преди дни. 

5 са и тролеите на общинското предприятие, които се движат по линии 308 и 108. Те са амортизирани  и ще бъдат заменени от 5 чешки втора употреба, за които ОбС отпусна 150 000 лв. Парите са преведени на дружеството, но заради  пандемията и по- усложнената в Чехия обстановка, доставката се бави, коментира кметът. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?