Следвайте ни

Експозиция за копринарството реди музеят в Свиленград 

viber icon

Иновативна временна експозиция, чрез която да се представи трансформиращият се Свиленград и неговото културно развитие в регионален и европейски мащаб с фокус върху коприната, ще направи Историческият музей. Експозицията е възможна с подкрепата на Министерството на културата, което финансира проекта 12 343 лв.

Изложбата ще бъде изградена по съвременни стандарти, които отчитат различните интереси, гледни точки, нагласи и очаквания на посетителите. Културното съдържание ще предоставя знания за развитието на града и производството на коприна в последните две столетия, определящи културното наследство и идентичността на жителите на Свиленград. Предвижда се експозицията да се разположи в новоизграждащата се музейна зала.

Подбрани са движими културни ценности, архивни документи и други материали от фонда на музея, чрез които да се визуализират знанията и посланията. За по-пълно доближаване до посетителите ще се използват новите технологии за дигитализиране на материалите и прилагане на нови принципи на разказване. Ще се използват разнообразни стратегии за интерпретация, които включват различни материали от фонда на музея, интерактивни елементи, надписи, аудио- и видеоресурси и др. Основен подход е Storytelling – съвременен начин информацията да се организира чрез представянето на интересни и живи разкази и интерпретации на музейните предмети за създаване на послания и опознаване на миналото чрез преживяване, обясниха от общината.

Надяваме се така създадената изложба да привлече вниманието не само на жителите на града, но и на тези от трансграничната територия, които исторически са свързани с производството на коприна, но също и на промяната и развитието, каза директорът на музея Елена Митева. Заедно с това се предвижда да бъдат разгърнати образователни програми за различни възрасти, за да могат ученици и младежи да усвоят знания, които не са заложени в учебниците на училищното образование.  

            

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?