25
Следвайте ни

Екипи от 3 ВиК работят по аварията в Ябълково 

viber icon

 Екипи от ВиК в Хасково, Стара Загора и Бургас работят по  аварията на помпена станция „Ябълково“. Тя остави без вода половин Хасково и селата Минерални бани, Спахиево, Татарево, Брястово, Колец и Клокотница. Част от кварталите  и селата са на сухо повече от 24 часа, други от  вчера на обяд.  

Организацията на екипите от Стараза Загора и Бургас се наложи, тъй като проблемът е  сериозен, а решаването му- трудно. За отстраняване на аварията се използват материали, които отдавна са излезли от употреба. Те могат да се намерят на много малко места в страната. Тук през годините е работена на парче, това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който  пристигна в Хасково.

Цяла нощ продължи работата по авария в помпена станция „Ябълково“. 26 души работеха,  там бе и управителят  Борис Бусаров. Амортизираната водопреносна мрежа е основният проблем за големите загуби на питейна вода и за честите аварии в Хасково, каза той.  Бусаров каза, че ще направят всичко възможно при пускането на водата,  тръбите да се обезвъдушат, за да няма нови пробиви.

Областният управител на  Хасково инж. Минко Ангелов подчерта, че са били разработени идейни и работни проекти за воден цикъл на Хасково през 2014 г. и е имало възможност той да се реализира през 2015-2016 г. Заради липсата на консенсус и решения по времето на бившите управляващи това не се случи в хасковска област, за разлика от други в страната. 

Поради това, че не се състоя водният цикъл, загубите по амортизираната водопреносна мрежа надхвърлят 60 %, а в комплекс с неподменените стари енергоемки водни помпи са причина за високата цена на водата, допълни инж.  Ангелов.

Заместник-министърът Валентин Граматиков каза, че МРРБ, ВиК Холдинг и Областна администрация-Хасково ще положат усилия да разработят проект за подмяна на старите амортизирани енергоемки водни помпи в ПС „Ябълково“.

 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?