25

Едва 3% са ваксинирани срещу рак на матката, всеки ден умират 2 жени

Между 2 и 4  процента от родителите на дъщери проявяват интерес към ваксината срещу рак на шийката на матката. Това е твърде малко, а заболяването широко разпространено. То е второто по честота туморно заболяване след рака на гърдата. У нас всеки ден  заради рак на шийката на матката умират 2 жени. Това споделиха общопрактикуващи лекари от Хасково на семинар в РЗИ.

Тъй като се предава основно по полов път, ваксината се поставя на деца между 10 и 13 години, тя предпазва и от други  полово предавани болести . Над 200 са човешките папилома вируси, които причиняват рак, за това е много важна профилактиката. При 80 процента от заразените с папилома вируса няма симптоми. Възможно е неколкократно заболяване. 

Ваксината е безплатна, може да се постави и на млади жени. Тя е напълно безопасна, коментираха д-р Николай Николов и д-р Марио Янакиев. Ваксината е срещу вируса, причиняващ рак, уточни д-р Янакиев. 

Ниската здравна култура,  антиваксърството и  различни митове, са причина на  слабата имунизация у нас. Има държави, които са забравили за това заболяване, в други ваксината е задължителна, поставя се и на момчета, допълни той. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата