25
Следвайте ни

Един личен лекар на 2000 души в Хасковска област

viber icon

Хасково е единствената област в страната, в която няма промяна в достъпа до лекари специалисти през последните 2 години.  В повечето региони се наблюдава влошен достъп, показва изследване на Института за пазарна икономика(виж  тук).  

За нуждите на изследването, в института са разработили индекс, който се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на достъпа за всяка група в отделните области  представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари от конкретната специалност, а общият индекс на достъпност– на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.

Така индексът за област Хасково е 12.1, като няма никаква промяна през 2019 и 2020 г. , т.е. нито се влошава, нито се подобрява. Сред 28 области в страната, Хасково обаче е на незавидното 20 място, след нас са Перник, Шумен и др. Най- лесен е достъпът в Плевен, което се обяснява с големия университетски център. 

В национален мащаб негативна динамика се наблюдава и в достъпа до общопрактикуващи лекари. Няма нито една област, в която той се подобрява през 2020 г. спрямо предишната, като това е тенденция, започнала в началото на предишното десетилетие. В Хасковска област едно джипи обслужва близо 2000 пациенти, показва графиката на ИПИ. Според нея дори има завишаване на броя на пациентите на един лекар  през 2020 г. спрямо 2019 г. 

Трябва да имаме предвид обаче, че данните за достъпа до лекари далеч не представят цялата картина за качеството на регионалните здравни системи. Много други фактори – от наличната апаратура в болниците до натоварването и квалификацията на отделните лекари определят колко добре ще се справят те в лечението на пациенти. Въпреки това влошаването в достъпа на лекари, както специалисти, така и общопрактикуващи неизбежно е знак за негативно развитие на здравната система, посочват от ИПИ.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?