25

Двойни такси за декември в Дневния център за стари хора в Хасково 

Повече от двойно платиха за декември потребителите на Дневния център за възрастни хора в Хасково. Ако до сега храноденът за баща ми излизаше  3.50 лв. , за декември таксата скочи на 8.20 лв., което е драстично. За това сигнализира читател, според който заради поскъпването на услугата, много от потребителите се отказали да се запишат за новия месец. 

Таксата се изчислява на база размера на пенсията на всеки потребител. Повечето от хората са самотни и им се  прихваща върху пенсията плюс вдовишката добавка  при  "изчисляването", допълва читателият.

Според  Тарифата за таксите на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет таксата в центъра е  30 на сто от дохода на лицата, като не могат да надвишават действителните месечни разходи за едно лице. Действителните месечни разходи включват разходите за храна, перилни и хигиенни материали, както и съответната част от общите разходи за електрическа енергия и вода. Така скъпият ток се отрази и на социалните услуги, обясниха от Общината. 

Освен това през декември, с писмо от Агенцията за социално подпомагане бяха скъсени сроковете за начисляване и събиране на всички такси за социални услуги, финансирани от държавния бюджет. Фактурите за изразходвания ток за ноември м.г. все още не бяха получени и съответно този разход не бе включен в таксите на потребителите. Това доведе до начисляване на по-ниски разходи от действителните. Съгласно указанията на АСП, режийните разходи за декември следва да бъдат начислени  за януари, т.е. в таксите е включен разходът за електрическа енергия за два месеца- ноември и декември , обясниха още от администрацията. 

Това е причината за по-високи такси за декември. За следващия месец не би трябвало да са толкова високи тъй като ще е включен разходът на ток само за 1 месец. Трябва обаче да се има предвид поскъпващата електроенергия. Колкото до т.нар. вдовишки добавки, те са част от дохода на лицата и няма как да бъдат пренебрегнати. В Дневния център хората получават грижа, както и обяд. 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?