Следвайте ни

Двойният убиец от Брусино остава в ареста

Живко Йорданов разбил с брадва черепите на жертвите си, скрил труповете им и избягал в Гърция

Хасковският окръжен съд  наложи днес най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвинения в двойно убийство Живко Йорданов от крумовградското с. Полковник Желязово.

Както вече писахме, Гърция екстрадира 54-годишния мъж в България, който е обвинен за екзекуцията с брадва в Ивайловградско на 55-годишния Кольо Шелев и 34-годишния му доведен син Цанко Ганков

Труповете на издирваните дървосекачи от ивайловградското село Брусино бяха открити в землището на с. Покрован в края на декември по-миналата година. 
Близо седмица над 100 човека от региона и Кърджали издирваха в Източните Родопи 55-годишния Кольо Шелев и 34-годишния му доведен син Цанко Ганков. Двамата живеели на квартира у убиеца си, който отглеждал животни. 
Според разследващите Живко поканил жертвите си на почерпка. След запой тримата се скарали и домакинът заклал Кольо и Цанко.
В хода на оперативно-издирвателните действия станало известно и че домакинът също не бил в дома си, липсвал и лекия му автомобил Нисан. Полицаите са провели беседи с местните жители и кметските наместници за придобиване на информация за липсващите мъже. Със следово куче и доброволци бяха претърсили изоставени постройки в село Брусино и прилежащите местности. 
В гора край Покрован разследващите открили телата на жертвите. 
На километри от тях те намерили и оръжието на престъплението - брадва. С нея Живко сцепил черепите на жертвите си. От с.Брусино, където извършителят има имот бяха, иззети дактилоскопични следи и други вещи, свързани с престъплението. Открити са и изхвърлени части от колата, които са били в досег с телата на жертвите. 
За фермера бе издадена европейска заповед за арест. С помощта на гръцките полицаи той е задържан. Там са отишли и наши криминалисти, пред които Живко признал за деянието си. 
"Избягах в Гърция, защото се страхувах от отмъщение. Искам да остана в килията, но няма нищо против и на домашен арест, както пледира служебният ми адвокат Валентина Катранджиева", каза Йорданов пред зам.-председателя на окръжния съд Милена Петева. 
На заседанието стана ясно, че веднага след предаването му на нашите власти Живко бил разпитан от разследващ полицай в Ивайловград. Пред него обвиняемият направил също пълни самопризнания. Обяснил и че бил провокиран от жертвите си да им посегне.
Съдът счете, че въпреки съдействието му Йорданов може да се укрие или да извърши друга престъпление. Максималното предвидено наказание по повдигнатото му обвинение е доживотен затвор без право на замяна.
Мярката си за отклонение той може да обжалва в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив./Марица

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?