Следвайте ни

Два трупа след изневяра и любов окървавиха Любимец

viber icon

Благой затрил тъща си Пенка и шавливата си съпруга Дарина, защото му искала пари, за да заживее с чужд мъж. Скрил телата им в кладенец и в ракла.

За двойно убийство лежи в затвора вече седма година Благой Ставрев от Любимец. През 2008-а той затри последователно съпругата си Дарина Братоева и тъща си Пенка. Случаят бе разкрит две години след изчезването на жените. Трупът на 36-годишната съпруга бе открит в кладенец в южното градче, а тялото на 78-годишната баба - в ракла на другия край на България, в каварненското село Раковски.

Зловещата история  започна да се разплита от полицията в Добрич. Дарина и Благой - работник в местното пътно управление, живеели на семейни начала в апартамент. Това станало, след като предишната съпруга на Благо починала. Впоследствие Братоева и Ставрев си имали момиченце. Дарина обаче не се грижила за детето, а често отсъствала с дни от дома и ходила по чужди мъже. Малкият град бил скандализиран от поведението й.

През ноември 2008 г. младата жена от каварненското село Раковски изчезнала. Горе-долу по същото време вдън земя потънала и майката на жертвата - 78-годишната Пенка Братоева. Самотната старица живеела в каварненското село Раковски. Тя страдала от деменция и дни преди Коледа напуснала дома си и повече не се появила. Близки подали сигнал в полицията в Каварна. В Любимец обаче и дъщеря й не била намерена. Благой казвал на роднините на жена си, че тя е на гурбет в Испания, но те се усъмнили и подали жалба в районното управление. През януари 2009 г. майката и дъщерята били обявени за общодържавно издирване. Проверка показала, че не са напускали  страната.

През 2010 г. криминалистите в Добрич претърсили  над 100 кладенеца в областта. На 1 декември преди 10 години Благой бил  призован в тамошната Областна дирекция на МВР. Разпитвали го 48 часа. Първоначално той твърдял, че Дарина сама сложила край на живота си, като е скочила в река Марица, ала заради буйните води не могъл да я спаси. При последвалите процесуално-следствени действия продължил да дава противоречиви показания. На 2 декември около 18 ч. Ставрев  направил пълни самопризнания. От Добрич уведомили колегите си в Хасково, а любимчанинът бил изправен пред детектор на лъжата в Института по психология. Направена била и възстановка на случилото се.

На 3 декември от кладенеца в двора на семейството от ул. "Софроний Врачански", в близост до ромската махала в Любимец, бе изваден скелетът на Дарина. "Отначало изкарах кости, после целия труп. Беше разложен - останали бяха само кокали. Те бяха на 50-60 см под водата, затрупани с камъни и етернит. Ако не слезе човек долу, не могат да се видят. Вадих ги с една маша. От Гражданска защита ме бяха оборудвали с кислород, така че не усещах миризма. Намерих и дамска чанта с документи, лична карта", разказа впоследствие пред съда 31-годишният по това време Ангел Ангелов. 

Според жители на Любимец отношенията между Дарина и Благой охладнели през 2006 г. Редовно се карали заради забежките й, знаело се, че изневерявала и често напускала дома си. Жената редовно източвала банковата сметка на Ставрев, твърдял брат му Димитър.

Странно поведение на Дарина забелязали учители и ученици от местното СОУ "Желязко Терпешев", където тя преподавала за кратко география и история. Там я назначили да замества титулярката. Според свидетели тя забранявала на децата да закусват пред нея в междучасията, понеже била бременна. Твърдяла пред невръстните, че детето, което носи, не е от мъжа <210>. Тези и други случки довели до бързото й освобождаване от работа.

Семейството не е страдало от безпаричие, твърдят комшии. Благой бил тих, работлив, не буйствал, много-много не общувал с другите. "От тихата вода да те е страх“, подхвърли съсед и си спомни странна според него случка. Имал дворче срещу неговото. "ВиК специалист съм. Гледам, той и брат му правят помпа в двора, а не ме викат. Може би заради това в кладенеца не са ме потърсили“, разказал пред разследващи любимчанинът. 

Убийството е станало в края на 2008 година, стана ясно в залата на Хасковския окръжен съд, когато на 13 декември 2010 т. се гледа мярката за неотклонение на Ставрев. "Убих Дарина, защото искаше пари от мен, за да живее с друг мъж. Бях афектиран. Но нямам нищо общо с изчезването на майка й", заяви тогава пред магистратите той. "Съжалявам за стореното! Нищо друго лошо не съм извършил. Имам болни родители и малко дете, за които да се грижа", заяви Благой.

Той дълго отричаше да е посягал на тъща си и дори успял да издържи и пред детектора на лъжата. Трупът на Пенка Братоева бил открит случайно през 2011 г. от съседки, влезли да почистят къщата. Те намерили  мумифицираното тяло и чак тогава Благо признал, че го увил в юргани и го поставил в ракла, така че да не се разнася миризма. По-късно той обяснил пред полицията, че убил майката, защото подкрепяла дъщеря си в лекомисленото й поведение.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ЯДОСАНА

22.03.2020 | 19:58

КАК НЕ ВИ Е СРАМ!!!!! ИЗТРИЙТЕ СИ Я ТАЗИ СТАТИЯ, КОЯТО Е ОТ 2008 година!!!!!!

Отговори
1 0

Старо ченге

21.03.2020 | 21:58

Като няма криминални новини, по-добре пиши за короната, вместо да си бъркаш някъде...

Отговори
1 0

Тъпо

21.03.2020 | 21:16

Голяма тъпотия е тази статия от преди 10 години. Хонорарче ли му трябваше на автора. През 2020 можеше да се сети за някоя по-нова новина.

Отговори
8 0

Такива

21.03.2020 | 21:07

Това, заслужават...!

Отговори
2 0

Даниел

21.03.2020 | 20:42

Какво ни занимавате със стари новини?

Отговори
6 1

Нацора

21.03.2020 | 20:38

Те в този край са такива калтаци.В Харманли има една Т...К ва.коато от едно време си и к..рва и на 50 си е същата.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?