25

Два свои труда представи в Хасково политологът проф. Георги Янков 

Заместник- областният управител на област Хасково Мартин Узунов бе специален гост на представянето на книгите „Сравнителни политически системи.  Исторически съвременни и политически системи" и второто допълнено издание на „История на село Ефрем“ на проф. Георги Янков. 

Десетки гости присъстваха на събитието в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. 

Мартин Узунов връчи на проф. Янков поздравителен адрес и почетен плакет от името на областния управител инж. Минко Ангелов за изключителни заслуги в научноизследователската дейност, осъществена при работата по книгата „История на село Ефрем“ и обширния сравнителен анализ на политическите институции и системи от древността до наши дни в книгата.

Проф. Георги  Янков е потомък на тракийски бежанци. Роден е в Ефрем през 1946 г., където е завършил основното си образование. Учил е специалност „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е защитил докторска степен по философия. През 2000 г. е станал и професор по политология. Г-н Янков е основател и дългогодишен ръководител на катедра "Политология" в УНСС и инициатор за създаване на специалност политология във висшето учебно заведение. През 1996 г. катедрата става първата българска катедра по политология, член на Европейския консорциум за политически изследвания. По-късно проф. Янков е и декан на филиала на университета в Хасково, с което изключително много се гордее, стана ясно на събитието днес. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. През годините е развивал широка академична дейност. Автор е на 190 публикации.    

Проф. Ивайло Христов и проф. Христо Матанов дадоха високи оценки за трудовете на проф. Янков. 

„Книгата „История на село Ефрем“  разкрива чертите на един свят, изпълнен с естественост и с любов към простите човешки неща. За съжаление, вече едвам мъждукащ в спомените на хората. Тя вълнува и възпитава едновременно. Очовечава историята, придавайки й плътност. Независимо от автентично пресъздадената историческа атмосфера, съдбата на хората е водещият идейно-емоционален център. Проф. Янков е показал добродетелите на тракийците и тяхното родолюбие, трудолюбие, честност, свенливост“ , каза пред присъстващите проф. Христов.

 

Присъстващите получиха автографи от автора след събитието. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?