112
Следвайте ни

Дружество се отказа от добив на злато и сребро край Ивайловград

viber icon

Дружеството "Тинтява Експлорейшън" е оттеглило инвестиционно си предложение за добив и преработка на полимерни руди в находище "Розино", площ "Тинтява" в община Ивайловград. Това съобщиха от РИОСВ - Хасково. Внесеното през ноември м. г. предложение е предвиждало експлоатация на златно-сребърни руди на площ 621,81 хектара, тяхната флотация до концентрат и изграждане на хвостохранилище и съпътстваща инфраструктура.

Преценката на експертите по биоразнообразие към екоинспекцията е, че бъдещите дейности има вероятност да окажат отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони Родопи Източни и Бяла река.

Постъпили и възражения от "Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност", Сдружение "Балканика" и Коалиция "Да остане природа в България". Според имало сериозна заплаха за опазваните в защитената зона местообитания.

След молбата за оттеглянето на инвестиционното предложение РИОСВ-Хасково ще издаде решение за прекратяване на започналото административно производство по предложението.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?