Следвайте ни

Дядо Мраз броди из България от 1910 година 

viber icon

Милен Вълчев, РИМ- Хасково 

Оказва се, че Дядо Мраз не е изцяло съветско изобретение, както се опитват да ни втълпят през последните две десетилетия. Той броди по заснежените пътища на страната ни някъде още от 1910 г. Тогава за първи път се появява официално в българската литература в разказа на Елин Пелин - "Дядо Мраз и внуците му". Има си даже съпруга – Виелица, и внуци - останалите три сезона. Елин Пелин има и стихотворение, посветено на Дядо Мраз. Неговият белобрад старец обаче е без чувал. Той се появява на гърба на зимния персонаж в стихотворението на Гео Милев "Ето иде дядо Мраз", но е пълен със скреж и лед
Ще изсипе отвисоко
той чувала си навред —
и ще побелей полето
в сняг и скреж, и лед. 


Дядо Коледа също го има и носи подаръци, но пък не са в чувал в "Дядо Коледа дойде" на Калина Малина (1934)

Чук… чук… чук, чук, чук.
Дядо Коледа е тук —
до вратата ей го, чака
и с тояга трака, трака.

Стар е, бял е като сняг,
но на гости иде пак.
Подранил е като лани,
носи цял кош армагани. 

Двамата приказни герои обаче не са били много популярни сред децата до 1944 г. Във вестниците и списанията има много снимки на коледни елхи, в това число и от детски градини, но подаръците се раздават от жени. Ако се съди по пресата, Дядо Мраз е бил по-популярен. Например, в списание "Илюстрована седмица" има снимка на деца, които правят снежен човек, а под нея пише, че "децата си правят от сняг Дядо Мраз". 
Дори е имало търговска марка за зимни облекла, което видно от рекламно каре публикувано в сп. "Индустрия и търговия" от август, 1932 г. Там приказният старец също е с чувал, но едва ли за целта на рекламата ще носи в него скреж и лед, а по-скоро стоки. С времето съдържанието на чувала явно се променило. Това вероятно е свързано и с календарната реформа у нас, направена през 1916 г. Това води и до промяна на датите християнските празници. Коледа настъпва вече на 7 януари. Вероятно на дядо Мраз се пада честа да носи новогодишните подаръци, както това той прави в съседна Югославия. Вероятно подобно нещо се появява в края на 30-те и началото на 40-те години на минали век. Предполага се, че тогава се появява и стихотворението ".. с червените ботушки потропа Дядо Мраз..." ("Нова година", Веса Паспалеева). 


А що се отнася до съветския Дядо Мраз, той е забранен през 20-те години, но е реабилитиран в средата на 30-те години на миналото столетие. Всъщност за детските новогодишни тържества е разрешено да се поставя новогодишна елха, а покрай нея се промъква отново Дядо Мраз, че и Снежанка. 
Всъщност Дядо Мраз се свързва с славянските вярвания. Има го и в други страни - Полша, Чехия, Сърбия, Украйна, Беларус.
Факт е, че след 9-ти септември у нас са "замразени", както Дядо Коледа, така и колегата му Дядо Мраз, за да се намести изцяло съветският Дядо Мраз. Но нека се има предвид, че е имало български Дядо Мраз - първоначално използван като символ на студа и снега, а по-късно и носещ подаръци.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?