Следвайте ни

Доматите поскъпнаха, свършват оранжерийните

viber icon

От седмица цените на доматите вървят нагоре, а и се наблюдава недостиг. На хасковските пазари червените български домати се търгуват за 2.50 лв. за кг, а розовите за 3 лв. Турските вървят по 2.20 лв.

На практика по борсите и складовете на едро няма домати под 2-2.20 лв., обясняват търговците. Според тях причината за недостига и високите цени е фактът, че привършва оранжерийното производство, а продукцията на открито все още не е готова. Очаква се тя да се появи на пазарите до дни. Тепърва ще видим на какви цени. Зависи каква е реколтата и дали са я опазили стопаните, казва те.

Производителите  все повече предпочитат оранжериите,  за да пазят продукцията си от променящите се климатични  условия. Има ли дъждове, се появяват и болести, обясняват от хората от зеленчуковия пазар.

Нагоре, с около 80 ст., е и цената на краставиците. Днес  те се предлагат за 3 лв. Много е предпочитан българският сорт „Гергана“. Нямат вид като останалите, но пък имат вкус. Въобще този, който разбира не гледа лъскавия вид, казват още търговците.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?