25
Следвайте ни

Докато въведат тестовете за COVID-19, училищата ще затворят 

viber icon

Родителите в Хасково попълват онлайн анкети за антигенни  тестове за COVID-19  на учениците. Питат ги дали са съгласни децата да бъдат тествани, като целта е така да се покаже картината на заболеваемостта и учениците да останат  присъствено. В анкетата може  да се избира тест на конкретни производители. За прилагането на тестовете обаче няма никаква информация и училищата не могат да я дадат, защото не разполагат с нея, коментираха учители. 

Ясно е, че тестовете ще са щадящи, но не е ясно нито колко пъти ще се правят, нито дали тестването ще става у дома или в училище. На тези въпроси, които родителите задават на онлайн срещите, няма кой да отговори. Ще стане така, че докато се създаде организация,  ще се наложи  училищата и в Хасковско да бъдат затворени заради  висока заболеваемост, коментират родители. 

В редица европейски държави учениците се тестват още от миналата учебна година. Т.е. има опит, който да се проучи, но у нас лятото бе проспано. Тестовете трябваше да бъдат въведени още на 15 септември , вече е късно, споделят родители. 

Хасково все още е сред 6-те области  в страната в червената ковид  зона на картата с 456.1 новозаболели на 100 000 души за последните 14 дни. Заболеваемостта обаче расте ежедневно. Въпреки нарастващия брой на карантинираните  ученици, Харманли  все още е единствената община в областта, където 50 на сто от учениците са онлайн. 

В същото време ваксинацията върви с много бавни темпове. От ежедневните данни на Единния информационен портал се вижда, че за последните 3 дни са поставени около 630 ваксини. Хората със завършен процес са 36 775 , а това представлява едва 18.7 на сто от населението. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?