112
Следвайте ни

Доходи от наем е първата за годината декларация в НАП-Хасково

viber icon

За доходи, придобити от отдаване на имущество под наем, е първата приета за т.г. в офиса на НАП-Хасково годишна данъчна декларация. В първите часове на деня са подадени и две декларации от лица, подаващи документи за данъчно облекчение за деца. 

От офиса на приходната Агенция в в областния град напомнят, че от днес със старта на кампанията по деклариране на доходите от предходната година, освен на място декларации могат да се подават по пощата като писмо и по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) и електронен подпис.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. 

До 31 март е срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане, като отстъпката се начислява върху размера на данъка за довнасяне. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

От НАП обръщат внимание преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата първо да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, и тогава да подават документи. 

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?