Следвайте ни

Доцент д-р Граматиков описа историята на Хасково от Възраждането до 1944 г.

viber icon

От печат излезе книгата "По дирите на старо Хасково" на доцент д-р Георги Граматиков. Авторът дълги години бе директор на Регионалния исторически музей и е Почетен гражданин на Хасково.

Трудът на историка е събран в 525 страници и обхваща периода от Възраждането до 1944 г. "Книгата я писах 2 години, но материалите ги събирам цял живот. Посветена е на градския бит и култура на Хасково", сподели доцент Граматиков. 

Сред обхванатите теми са възрожденската архитектура на града, вътрешният интериор на къщите, стопанското и икономическото развитие на Хасково след кърджалийските размирици. Описани са още историята по изграждането на църквите "Св. Богородица" и "Свети архангели Михаил и Гавраил". Подробно внимание е обърнато на хасковската занаятчийска чаршия през Възраждането. Отбелязани са и важни подробности по облеклото на някогашните жителите на града, изграждането на тютюневите складове, театъра, старата поща и съда.

Във вторник - 20 октомври, от 18 ч. ще е официалното представяне на книгата в зала "Хасково". Беседата ще изнесе директорът на Езиковата гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Деян Янев. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?