Следвайте ни

До обяд чакат проби от химичния анализ на Марица

viber icon

Днес до обяд ще станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на р.  Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави, заяви за БНР главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода”, уточни той. Прави се химически анализ на водата, за да се разбере какво е причинило смъртта на тези животни и дали то представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица, допълни той. Заради инцидента редица населени места са без вода.

Една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения.  „Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала, каза още комисарят. Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на „Неохим” Стефан Димитров.

 „Полицията работи активно – влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо, каза още Николов.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?