Следвайте ни

“Джон Атанасов” за възпитаничка на Езиковата

Компютърният лингвист Зорница Козарева е сред тримата удостоени с наградата за млади IT учени

viber icon
СОФИЯ, Весела ТОДОРОВА

Възпитаничката на ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров” – Хасково – д-р Зорница Козарева, е сред тримата носители на наградата “Джон Атанасов”. С отличието, насочено към млади изследователи в областта на информационните технологии, бяха удостоени още Елица Кьосева и Веселин Райчев. И тримата работят в чужбина, където успешно развиват потенциала си в научната сфера.
“Златаровец е носител на висока награда! Зорница Козарева е възпитаник на нашата гимназия. Гордо носете името на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров", Хасково!” написа във фейсбук профила си зам.-директорът на Езиковата Гергана Гочева. 


Козарева е от Харманли и е завършила средното си образование през 2000 година. След това, Зорница следва компютърни науки в ПУ “Паисий Хилендарски” и в университета в Аликанте, Испания, и специализира в САЩ, Великобритания, Португалия. Изследванията й са в областта на компютърната лингвистика. Била е старши мениджър в Yahoo, а в момента работи като мениджър, Maшинно обучение за платформата Алекса, Amazon.
Наградата "Джон Атанасов" е най-голямото отличие за един български учен. За мен тя ще бъде символ на многогодишния труд, който положих, за да построя системи, които разбират хората и можем да разговаряме с тях, сподели Зорница Козарева на тържеството, което за първи път не се проведе в Гербовата зала на Президентството, а в София Тех Парк - бивши военни казарми, а днес сграда, в която светът на информационните технологии се развива изключително бързо и благоприятно.
По традиция престижните награди на името на американския физик и математик с български корени Джон Атанасов връчи президентът Росен Плевнелиев. За първи път отличието се поделя от трима. Според журито наградите "Джон Атанасов" са инициатива, която се разширява и доизгражда с всяка следваща година, като по този начин се строи мост към бъдещето и към българите извън границите на държавата ни.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?