25

„Дишай, Димитровград“ с номинация за „Човек на годината“

Неформалната гражданска организация „Дишай, Димитровград“ е номинирана от Българския хелзински комитет за правозащитната награда „Човек на годината“. Борбата на гражданите за качеството на въздуха е призната от редица екологични организации, като „Грийнпийс“ – България, За Земята, Дишай България и др.

Работата на организация е забелязана след започналите от май 2021 г. обгазявания на въздуха в Димитровград, които съвпадат с възобновяване на работа на ТЕЦ „Марица 3“ – една от най-старите топлоелектрически централи в страната.  Гражданското обединение организира редица протести, сезира институции и използва всякакви правови средства, за да се опита да накара централата да инвестира в инсталациите си и да спре замърсяването. Те3зи действия доведоха до прецедент  и през април т.г. РИОСВ – Хасково спря работата на ТЕЦ „Марица 3“и издаде принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация.

От май 2021 до април 2022 екоинспекцията е регистрирала 45 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ „Марица 3“. Това е първа подобна мярка в България за затваряне на голямо предприятие заради замърсяване.

В момента централата не работи, но обжалва наложените й мерки.

„Номинацията за нас означава, поредното признание за работата и резултатите, които сме постигнали. Борбата за правото да дишаме чист въздух продължава, очаква се местната централа за заработи от първия ден на 2023г. и въпреки, че заявяват че са направили технологични подобрения, това трябва да бъде доказано във времето, без да бъдат правени повече компромиси по отношение живота и здравето на нашите деца“, коментираха от „Дишай, Димитровград“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?