Следвайте ни

Димитровград започва борба за диференцирана цена на водата

viber icon

Сделката между димитровградското ВиК и хасковското ще се забави. На Общото събрание на 3 август, представителят на Община Димитровград ще предложи отлагане на гласуването за консолидацията на ВиК- Димитровград, реши днес ОбС.

Представителят на общината Юлиян Семерджиев ще гласува „въздържал се“ и по бизнес плана на ВиК- Хасково, решиха още съветниците. 

Независимо какви са решенията на съветниците по места, последната дума за цената на водата, а и за бизнес плана има КЕВР. От регулатора зависи и вливането на димитровградското ВиК в хасковското, тъй като първото е със смесена собственост. 51 % от него са на държавата, останалите на общината. Консолидацията ще се осъществи, тъй като от нея зависят евросредствата за водния сектор, който е в истинска криза у нас. Димитровград обаче  се опитва да не се стигне до шоково покачване на цената, която сега е 1.86 лв. за кубик, докато  в останалите общини плащат по 3.52 лв. за кубик. Между другото цената в Димитровград не е „пипана“ от 10 г. въпреки нарасналите разходи на дружеството. То има дългове, въпрос на време е да спре работа. Законът обаче не му позволя да определя цена.

Още вчера стана ясно, че започват разговори в НС за промяна, така че да са възможни различни цени в територия с един оператор, тъй като разходите за добиването и доставянето на водата са различни. Първата среща за възможностите за  диференцирано определяне на цената ще се проведе още утре в КЕВР. 

Целта е операторът да е един, но в Димитровград и Свиленград, например, които са на Марица и нямат недостиг, цената да не е толкова висока, колкото в Хасково, където 100% се подава помпажна вода. Освен това, загубите по мрежите не са еднакви.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Непозната.

Непозната.

29.07.2021 | 16:14

Как ще стане ръководството на Вик да е от Хасково, а гражданите на Димитровград и Свиленград да плащат водата по по ниски цени. Ако хората не си отворят навреме очите, ще поемат по голямата част от разходите за вода на хасковлии. Иска се будно гражданско общество в горепосочените градове, за да не се допусне това да се случи.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?