112

Димитровград вече е с модерен театър след ремонт за 2 454 455 лв.

След 2-годишен основен ремонт за 2 454 455 лв. общинският театър в Димитровград  „Апостол Карамитев“ ще посрещне публика. Това съобщиха днес кметът Иво Димов, директорът на театъра Димитър Атанасов и екипът по проекта.

Храмът на Мелпомена запазва съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията. Изцяло е ремонтиран театралният салон и сцената с въртящ кръг, който преди не функционираше. Общо 341 са местата. Столовете са подменени с нови и удобни. „Това стана, след като първоначално некоректен изпълнител на поръчка си остави ръцете, а делото  в момента е в съда“, припомни кметът Димов. 

Последна дума на техниката са новите озвучителна и осветителна системи, оповестителната, отоплителната, пожароизвестителна и пожарогасителна инсталации, електрическата, водопроводна и канализационна, вентилационната инсталации. Изградено и видеонаблюдение. Осигурена е и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

„Запазена е и петолъчката на тавана в театралния салон, като орнаментите са реставрирани след лично мое настояване“, сподели още градоначалникът. Напълно обновени са репетиционната и гримьорните.

Предстоят довършителни работи по интериора, които общината финансира. Идеята е във фоайето да бъдат подредени картини от фонда на галерията „Петко Чурчулиев“, като в момента с това се занимават художниците Стефан и Аглика Чурчулиеви.

„Изключително съм доволен от резултатите“, сподели директорът на театъра Димитър Атанасов. Наесен театърът ще представи и собствена продукция, като вече има едно детско представление и две за възрастни. В едното участват 8 млади актьори завършили миналата година. Работи се по още едно детско и друго за възрастни. Очакванията са от септември театърът вече да има и собствена трупа, както и да бъдат създадени детско театрална и любителска школи.

„Най-важното е да изпълним с живот и съдържание тази сграда, след основния ремонт, какъвто не е правен от настаняването на театъра в нея“, коментира кметът Иво Димов.

Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ е създаден е през 1953 г. с указ на Държавния съвет. През 1964 г. е закрит, а през 1972 г. е възстановен отново, като Държавен драматичен театър. През 1994 г. е трансформиран в Държавна открита сцена, а от 2011 г. е със статут на Общински театър.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?