Следвайте ни

Димитровград спечели дело за финансова корекция от над 500 бона за багер

viber icon

Финансова корекция от над 500 000 лв. (257 880 евро), наложена на община Димитровград, отмени Хасковският административен съд. Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва да плати направените по делото разноски от 3251,54 лева, пише още в решението на Темида. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Със сумата от над половин милион лева по проекта ​бе купен мултифункционален колесен багер с оборудване след спечелен от местната администрация проект. Той бе финансиран по програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020.

Финансовата корекция бе наложена след уведомление за съмнение за нередност и представлява пълната сума за закупуване на багера и оборудването към него. При проверката се оказало, че машината имала различни характеристики от първоначално одобрените по проекта, а общината не е уведомила своевременно управляващия орган на програмата за новите параметри. Това предизвикало налагането на санкцията.

По искане на ръководителя на програмата, по делото била назначена съдебна експертиза, която категорично установила, че въпреки констатираните разлики, доставената машина може да изпълнява в качество и количество същите функции и изцяло отговаря на целите на проекта. Вещото лице посочва още, че сумата от 257 880 евро с ДДС е по-ниска от допустимата по проекта, с което няма извършено нарушение, като в рамките й са купени дори три допълнителни прикачни хидравлични устройства.

Кметът Иво Димов реагира остро още при налагането на корекцията. Тогава той коментира, че общината е допуснала грешка, че не е уведомила своевременно за променените параметри на машината. "Абсурдно е обаче за това да се налага корекция в размер на стойността, на която е закупен багерът с оборудването", коментира градоначалникът.   

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?