Следвайте ни

Димитровград с най- много приемни семейства

viber icon

В 4 общини в Хасковска област няма деца в приемни семейства. Това са Симеоновград, Любимец, Тополовград и Маджарово. В Димитровградско пък настанените малчугани са най- много, показва анализ на Института за пазарна икономика за състоянието на приемната грижа у нас през м.г. 

Както marica.bg съобщи преди приемането на бюджета за т.г.,  45 000 лв. на месец са заплатите на приемните родители в община Хасково, където има 36 приемни семейства, които се  грижат за 45 деца. До края на м.г. финансирането идваше от схемата „Приеми ме“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От тази година финансирането на възнагражденията на приемните семейства и издръжката на децата, настанени в тях, преминават по бюджетна програма „Подкрепа на децата и семействата“.

Програмният бюджет на Министерство на труда и социалната политика за периода 2021-2023 г. предвижда настаняването на 2300 деца в 2250 приемни семейства и бюджет от близо 35 млн. лв., се посочва в анализа на ИПИ.  

В него се казва още, че липсата на достатъчно желаещи за приемни родители се обяснява с факта, че професионалните приемни семейства се наемат на граждански договори и те нямат осигурителни права за болест, безработица, майчинство и др. Друго обяснение са разликите в заявения профил на децата.Така например, трудностите и ограничената подкрепа при отглеждането на деца с увреждания е една от причините за липса на приемни родители. Друг пример са предпочитанията за грижа за по-малки деца, при които влошената среда не е нанесла толкова големи и трайни последствия. 

Според анализа на национално ниво приемните семейства са съсредоточени в районите с бедно население и съответно по-големия относителен брой на деца в риск и на желаещите да са приемни семейства.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?