112

Димитровград отново става столица на поезията следващата седмица

Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България в края на април с традиционните Дни на поезията "Пеньо Пенев".

Програмата стартира от 25 април със спектакъла "Ние, Радичкови" в ОДТ "Апостол Карамитев". Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей "Пеньо Пенев" ще има беседа с проф.Пламен Дойнов на тема "Забранените поети по времето на социализма".

На 26 април Димитровград ще е домакин на Национална литературна кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. За участие във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно 27 април е ден за почит към паметта на Пеньо Пенев с поклонение пред паметника-костница в едноименния парк и поднасяне на венци и цветя. То е планирано за 10.30 ч.

В неделя, 28 април, от 19 ч., е предвиден концерт класическа музика по проект "Изгубената музика". Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте, Испания и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент е Стефано Нани, Италия.

На 29 април в общинския театър ще бъде представен спектакълът "Мислещите тръстики" по поезията на Миряна Башева от Театрална работилница "Сфумато". 

Кулминацията на тържествата е на 7 май - рождената дата на Пеньо Пенев, когато ще бъде връчена и националната литературни награда на тазгодишния лауреат Петър Чухов. Официалната церемония ще е в лятната градина на  градската библиотека "Пеньо Пенев".

По време на поетичните празници ще бъдат уредени и съпътстващи изложби. 

В лятната градина на Историческия музей ще е позиционирана експозицията "Четенето през социализма: ГДР И НРБ", която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. У нас изложбата се представя със съдействието на фондация "Конрад Аденауер". Другата изложба експозиция ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека "Пеньо Пенев" на тема "Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници".

ДНИ НА ПОЕЗИЯТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” 2024
ПРОГРАМА

25.04.2024 г. (четвъртък)            
17 ч. – ОДТ "Апостол Карамитев" - "НИЕ, РАДИЧКОВИ” - спектакъл по Йордан Радичков, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

18 ч. – Дом–музей "Пеньо Пенев" - БЕСЕДА НА ПРОФ. ПЛАМЕН ДОЙНОВ НА ТЕМА "ЗАБРАНЕНИТЕ ПОЕТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА".

26.04.2024 г. (петък)  
14 ч.  – Дом-музей "Пеньо Пенев" - НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА "КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ПЕНЬО ПЕНЕВ?". 

27.04.2024 г. (събота)  
10,30 ч. – парк „Пеньо Пенев” - ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ.

28.04.2024г. (неделя) 

19 ч.  – ОДТ "Апостол Карамитев" - КОНЦЕРТ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ПО ПРОЕКТ "ИЗГУБЕНАТА МУЗИКА" на международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно – духов оркестър – Димитровград. Диригент Стефано Нани, Италия. 

29.04.2024г. (понеделник)
19:00 ч. – ОДТ "Апостол Карамитев" - "МИСЛЕЩИТЕ ТРЪСТИКИ" – спектакъл по поезията на Миряна Башева. Гостува Театрална работилница "Сфумато".

7.05.2024г. (вторник)
18 ч. – ГБ "Пеньо Пенев", лятна читалня - ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ПЕНЬО ПЕНЕВ" 2024.

Съпътстващи мероприятия:
19.04.2024г. – 22.05.2024г.
Лятна градина - Исторически музей - ИЗЛОЖБА "ЧЕТЕНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА: ГДР И НРБ" – изложба представена от фондация "Конрад Аденауер".

24.04.2024г. – 09.05.2024г.
Градска библиотека "Пеньо Пенев" - "ПЕНЬО ПЕНЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИ  СЪВРЕМЕННИЦИ" – витрина, включваща книги и статии от периодичния печат.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?