25
Следвайте ни

Димитровград излиза на протест срещу мръсния въздух 

viber icon

Протест срещу замърсяването на въздуха готвят в Димитровград. Шествието, за което вече има уведомление в Общината, е насрочено за събота, 9 октомври от 11 часа. То ще тръгне от кметството. 

Гражданите са се организирали във фейсбук група „Дишай, Димитровград“, в която много от тях споделят снимки на пушещите комини на ТЕЦ "Марица-3",  която смятат за замърсител. Не се диша нормално, има сажди, споделят хората. 

Заради много жалби и констатирани превишавания на ФПЧ кметът на Димитровград Иво Димов настоя екоинспекцията в Хасково да предприеме спешни мерки. На среща по проблема бе решено да се поставят още измервателни уреди на различни места в града. Те обаче само ще отчитат наличие или  липса на замърсяване. 

Междувременно преди дни на ТЕЦ "Марица 3"  бе наложена санкция от 30 000 лв. Екоинспекцията констатира единични случаи на изпускане на емисии от комин №2, при работа на горивната инсталация. С това операторът не е изпълнил условие от издаденото му Комплексно разрешително.

Според димитровградчани, замърсяванията започнали след като централата възстанови работа през май т.г. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?