Следвайте ни

Димитровград иска кредит за театъра и „Химик“

По-голямата част от сумата за ремонтите ще е безвъзмездна от фонда за устойчиви градове, необходим е обаче и дългосрочен заем

viber icon

Театър „Апостол Карамитев“ и културен дом „Химик“ ще бъдат обновени с помощта на ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, като  община Димитровград ще поеме дългосрочен дълг под формата на кредит. Това е същият фонд, от който и община  Хасково искаше да ползва заем, за да ремонтира зала „Дружба“ и комплекс  „Младост“,но съветниците не разрешиха.

Разликата е, че за обектите в Димитровград  по- голямата част от необходимата сума е безвъзмездна, според възможностите на фонда. За театъра тя е 2 086 287 лв., а за „Химик“ 3 161 237 лв.  Размерът на кредита за двата обекта е общо 926 033 лв., цената му 1.04 % годишна лихва и дължимите такси. Срокът за погасяване 102 месеца. Залог са настоящи и бъдеши приходи на общината, каквато бе идеята и в Хасково, която пропадна за сега.

Заради поемането на дълг кметът на Димитровград е свикал обществено обсъждане на 7 т.м. от 17 часа в зала „Гроссето“. Вероятно в Димитровград ще бъдат обновени и тези общестествени сгради, след спортната зала, стадионите, игрищата, библиотеката и др. , тъй като местната власт смело използва всички възможности.

Защо обаче в Хасково това не се случва? Хасковският кмет прави пореден опит да получи подкрепа с ново обществено обсъждане за ремонтите на двата спортни обекта, което насрочено за 10 т.м. Фондът не финансира безвъзмездно спортни обекти. Затова Хасково иска да ползва изгоден кредит от 10.4 млн. лв., залагайки приходите си. Общината е финансово стабилна, а сегашният кмет наследи немалък кредит от стария. Заемът се изплаща без затруднения, би трябвало и следващият кмет, който и да е той, да се справи.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?