Следвайте ни

Димитровград иска древно светилище от държавата

Държавата да предостави на община Димитровград безвъзмездно за управление в срок от 10 години Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. ​Това предлага кметът Иво Димов  за заседанието на местния парламент, което ще се проведе в четвъртък.

Искането за управление на археологическата недвижима културна ценност е ​свързано с кандидатстването на Димитровград по оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020 и безвъзмездна финансова помощ "Развитие на туристически атракции".

Общината настоява за безвъзмездно управление на два поземлени имота с обща площ от близо 40 декара в землището на село Каснаково. Те представляват част от териториалния обхват на археологически паметник на културата с категория "национално значение” – "Светилище на нимфите”, подробно описани в актове за публична държавна собственост от 11 април 2019 г.

Същите имоти са били предоставяни от държавата безвъзмездно за управление на Община Димитровград и през 2011 г. с решение на Министерския съвет, при спазване разпоредбите на Закона за културното наследство и определените от министъра на културата предписания за опазване. Тогава решението отново бе свързано с изпълнението на европроект.

Преди 2 г. при археологически разкопки бе открита статуя на Изида  на1857 г.

Друга такава скулптура у нас не е намирана. Подобни има в Капитолийския музеи в Рим и в Музея на изкуствата във Виена./Марица 

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?