Следвайте ни

Димитровград иска да е Европейска столица на културата

viber icon

Димитровград ще издигне кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2026 г. Това съобщи кметът Иво Димов. Поканата е отправена от словашкия град Хлоховец откъдето преди това внимателно проучили съседната на Хасково община.

"За пръв път 26 града от целия Стар континент се коалират с ​колективна заявка да са Европейска столица на културата.Числото е нарочно 26, защото годината е 2026. За нас е чест. Ако бъдем одобрени, това ще е импулс не само за града и общината ни, а и за целия регион", коментира Иво Димов

Препоръките за Димитровград идват от Пловдив, който м.г.  бе първият български град, Европейска столица на културата.

"Наясно съм, че за да се случи това предстои много работа пред мен и екипа ми", сподели още кметът.

На първо време предстои подписване на съвместен меморандум между двата града за общо участие. За тази цел в четвъртък градоначалникът ще внесе  извънредна докладна на заседанието на общинския съвет. След това ще се подготви пакет кандидатстващи документи. ​Кандидатурата ще бъде разгледана, което ​трябва да одобри въпросното партньорство. След това предстои и същинското предизвикателство – явяването и спечелването на гласовете на Европейската комисия, ​уточни  зам.-кметът Яшо Минков.

Хлоховец се намира в Трънавския край, градът е окръжен. Населението му е 45 682-ма души, сочи справка от Уикипедия.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (2)

Тошко

Тошко

27.10.2020 | 16:17

Името на града е много "подходящо" за европейска столица. В центъра на града има и сграда сталински стил, ако някой европеец ги погледне може и да припадне..... а паметника на алкохолика там ли е още?

Отговори
3 0
Го4о

Го4о

27.10.2020 | 16:19

Кой подпали Райхстага?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?