Следвайте ни

Дигитални науки влизат в димитровградското училище „Алеко“

viber icon

С 228 870 лв. от МОН димитровградското ОУ „Алеко Константинов”  ще изгради STEAM среда, похвалиха се от Общината.  

Проектът предвижда създаване на център за насърчаване на интереса на учениците към дигиталните науки в две основни направления – Дизайн и конструиране и Роботика и моделиране. В STEM центъра ще бъдат обособени няколко зони.  Презентационният център е за фронтална работа на учителя, презентиране на резултатите от учениците, беседи и дискусии.  Експерименталният център е предназначен за работа на учениците по практически задачи със  STEM- конструктори и учебни роботи: сглобяване, програмиране и тестване на създадените модели. Конструкторите са специализирани за формиране на знания по електротехника, механика, електроника, роботика, физика. Има още зона за екипна работа, за концентрация и творчество и др. 

Учебното съдържание комбинира теми от общообразователните предмети в природонаучното направление и математиката с теми, свързани с дизайн и роботика. Създават се условия за ангажиране на по-широк кръг ученици с различни интереси – ученици с предпочитания към точните науки и алгоритмично мислене и ученици, насочени по-хуманитарно и с интерес към изкуствата. В двата случая се развиват и надграждат знания по физика, математика и се формира логическо и алгоритмично мислене. Учебното съдържание включва и създаването на интегрирани уроци, включително и ресурси за обучение на ученици със специални образователни потребности.

В проекта, който ще се реализира през тази и следващата година, ще участват 30 преподаватели и около 500 ученици от 1 до 7 клас.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?