25

Детски играчки от миналия век показват в Музея в Димитровград 

В 19 ч. днес в музея в Димитровград ще бъде открита изложбата на Регионален исторически музей – Шумен „Детство мое”.  

Експозицията представя основните моменти от живота на детето - раждане, кръщаване, образование и неразделно свързаните с него игри и играчки. Експонираните в изложбата материали връщат посетителите назад в годините на ХХ в., в спомените им за детство, за незабравимите игри, за първия учебен ден, за лудориите и пакостите. Чрез оригинални образци на инвентар свързан с отглеждането на детето, на неговото облекло от бебешка до юношеска възраст и играчки, се проследява средата в която израства и се възпитава селското и градското дете. 

Ще бъдат представени над 150 играчки от фонда на Регионален исторически музей – Шумен.

Някои от тях са непознати на днешното поколение. Колекцията събира на едно място саморъчно направени дървени пушки, парцалени кукли и други, както и фабрично произведени играчки. Сред по-интересните експонати са оловни войници, донесени от Русия в началото на ХХ в., кукла с порцеланова глава, купена от Германия през 1926 г., дървени строители и други играчки. 

От 19.30 часа в градината пред музея за малки и големи ще се проведе открита тренировка с реплики на оръжия - автентични мечове, щитове и др , съпроводена лекция по историческа фехтовка. 

На разположение на най-малките ще бъдат забавните детски кътове и работилници.

Експозицията е по повод Нощта на музеите. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?