Следвайте ни

Десетки хасковлии в музея за знамето на Полка на пробивите

viber icon

Десетки хасковлии дойдоха в Регионалния исторически музей (РИМ) - Хасково, за да видят бойното знаме на Десети пехотен родопски полк.

Бойната част, сражавала се геройски в 4 войни, е известна и като Полкът на пробивите. Той се прославя с храбростта си край Одрин. Войниците му първи тръгват в атаката срещу форта "Айджиоглу" и разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. В пряката атака на Одрин загиват 129 души от полка, 65 умират по-късно от получените рани.

След превземането на Одрин знамето води победния парад в града. Светинята е тук по инициатива на областния управител Станислав Дечев. "Наследниците на Родопци могат да видят знамето​, под което са се сражавали дедите им. Това е урок по родолюбие и патриотизъм", каза Дечев.

"Българско бойно знаме може да бъде видяно само в наш музей, защото никога не е попадало в плен", припомни  директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. 

Сред първите дошли в музея бяха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът Добри Беливанов, наследници на тракийци, военни и общински съветници.

Адвокат Надежда Стоянова донесе снимка с военна униформа на дядо си Кръстьо Петров, служил също в Десети пехотен родопски полк. Фотосът е от 26 август 1912 г. В това формирование през Втората световна война е бил и бащата на юристката.

Днес, утре и други ден всеки може да види ​знамето в зала "Нова история" на Регионалния исторически музей - Хасково. Знамето ще остане в областния град 3 дни. Входът е свободен./Марица

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?