Следвайте ни

Делото за наводнението в с. Бисер тръгва пак 

viber icon

Делото за наводнението в харманлийското с. Бисер, при което живота си загубиха 8 души, а над 50 къщи бяха разрушени, тръгва отново. То е насрочено в  Районния съд в Харманли на 15 декември т.г. Преди 2 г. делото бе върнато на прокуратурата. 

Привлечена като обвиняема е Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково за това че „от 14.10.2011 г. до 06.02.2012 г. не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение“. С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите. Извършеното е престъпление по чл. 335 ал. 2, вр. с ал. 1от Наказателния кодекс, гласи обвинението.

Трагедията се случи на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стена на яз. „Иваново“ и заля селото. Месеци след това Узунова бе неотлъчно до хората в Бисер, за да координира действията по справяне с бедствието. Там се изсипаха дарения от цялата страната, с които бяха осигурени храни, дрехи и всичко необходимо на хората, останали без дом. Бяха изградени и къщи за част от останалите без покрив. 

Междувременно близки на загиналите и пострадалите заведоха дела срещу Община Харманли и ги спечелиха, след като тя бе призната за виновна за трагедията. Наложи се Общината да тегли кредит, за да изплати присъдените обезщетения. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?