Следвайте ни

Дело за над 500 бона спечели община Димитровград, спести пари на данъкоплатците

viber icon

Дело за над 500 000 лева спечели община Димитровград с окончателно решение на Върховния административен съд. ​Казусът бе обжалвана от местната администрация  финансова корекция от 257 880 евро.

Сагата започна след купуването на багер за почистването на речни корита по спечелен от местната администрация проект, финансиран по програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ –  ИПП България–Турция 2014-2020. Финансовата корекция бе наложена след уведомление за съмнение за нередност и представлява пълната сума за закупуване на багера и оборудването към него. При проверката се оказа, че машината има различни характеристики от първоначално одобрените по проекта, а общината не е уведомила своевременно управляващия орган за новите параметри.

"По искане на ръководителя на програмата по делото бе назначена съдебна експертиза, която е установила, че въпреки констатираните разлики, доставената машина може да изпълнява в качество и количество същите функции и изцяло отговаря на целите на проекта", коментира още преди няколко месеца кметът на Димитровград Иво Димов. Това приемат също административните магистрати от Хасково и София.

"Освен всичко останало, вещото лице е посочило, че сумата от 257 880 евро с ДДС е по-ниска от допустимата по проекта, с което няма извършено нарушение, като са купени дори три допълнителни прикачени хидравлични устройства, което прави машината икономически по-изгодна", пише и в решението на ВАС

То е окончателно и постановява, че направените разходи са правомерни. ​Също така Министерство на регионалното развитие и благоустройството е осъдено да заплати с лихвите на община Димитровград и разноските по процеса.

 
 

 

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?