25

Деца и възрастни наблюдаваха слънчевото затъмнение в планетаруима 

Огромен бе интересът към частичното слънчево затъмнение  в планетариума с обсерватория в Димитровград, където да го наблюдават дойдоха деца и възрастни. В двора бяха разположени специални апарати, чрез които да се наблюдава явлението, което е невидимо за невъоръжено око. 

Частичните слънчеви затъмнения не са рядкост, това е единственото за тази година, което може да се види у нас. Наблюдението му е полезно за децата от кръжока към планетаруима, коментира ръководителят му Димитър Кокотанеков.

Децата наблюдаваха с интерес затъмнението, което започна около 12.30 ч. и приключи малко преди 14 часа. Някои правеха снимки на отделните фази, за да могат след това да изучават явлението. 

Да го наблюдават дойдоха и  хора с интерес към астрономията, като семейство Тодорови. Те наблюдавали и пълното слънчево затъмнение, което се случи през 1999 г.

Нито частичните слънчеви затъмнения, нито пълните слънчеви затъмнения са видими от всички части на Земята. Това е така, защото Луната е много по-малка от Земята и сянката й е широка само няколкостотин километра, което означава, че може да попадне само върху малка част от повърхността на планетата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?