Следвайте ни

Дървени активисти срещу кастренето

Тази дейност подмладява, сгъстява короната и удължава живота на дървото, категорични са експерти  

viber icon

Не само в Хасково, а и в цялата страна, бруталното и агресивно се подрязват  улични дървета. Подобно варварско отношение е абсолютно недопустимо и води до съкратен живот или директната гибел на дърветата. Това твърдят в писмо до marica.bg от организация, нарекла се „Дървени активисти“, която тази сутрин украси с надписи дърветата по ул. „Ст. планина“, където дърветата бяха окастрени м.г., а видът им не се харесва на активистите. Повод за акцията е днешният 22 април – Ден на Земята. 

„Искаме да отправим апел към отговорните институции, че дърветата също имат живот и е абсолютно пренебрежително и несериозно да се отнасят към тях по този начин. Ето защо, нашите послания са отправени от 14 вече „осакатени“ дървета“, пишат ще активистите.  Те призовават  подрязването да спре, а отговорните институции да се консултират със специалисти, най-вече с арбористи- експерти по поддръжката и грижата за дървета в градска среда.

Категорично несъгласни с подобни твърдения са специалистите, обаче. Кастренето на градските дървета е благоприятно за тях. Тази дейност подмладява, сгъстява короната и удължава живота на дървото.

 По ул.“Стара планина“ са засадени ясени, а оформянето на короната им е единственият начин да се подмлади дървото. Същите дейности са подходящи за липите, които са другият най-често срещан вид по улиците на Хасково, коментираха от общината.  И дадоха за пример, окастрените липи по бул.“Раковски“ преди повече от 10 г. , които днес са с богата кълбовидна корона. Всички дейности по кастрене и оформяне на дърветата в градската среда се изпълняват според експертните предписания на еколозите от община Хасково.

 

Винаги има недоволни от кастренето, но това е необходимост. От другата страна са гражданите, пострадали от неокастрени навреме опасни клони и дървета. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цве

Цве

23.04.2021 | 15:24

Тези "експерти" в случая нищо експертно не са казали. Елате да видите с очите си дървета, които са "подкастряни" по този начин, дървета, които бяха неопасни, с гъсти корони, с плътна сянка... на какво ги прилича сега. Пънове, с прорастнали сухи клонки, грозна и нелепа гледка. И показнА - за багажа в главата на много хора.

Отговори
0 0
Дърваров

Дърваров

22.04.2021 | 15:08

"Тази дейност подмладява, сгъстява короната и удължава живота на дървото." Може и така да е ама ако се прави както трябва.А в случая рязко се съкращава живота на дърветата. Големите срезове не се обработват през годините, от там навлизат на приятели, дърветата загниват, образуват се хралупи и умират!!! ФАКТ! Типично по български правена недоправена работа.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?