Следвайте ни

Държавата ще направи всичко възможно да запази "Неохим"

Това заяви в Димитровград зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков след протеста на работниците и синдикатите вчера

viber icon

Държавата ще направи всичко възможно, за да запази "Неохим". Това заяви днес в Димитровград зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той дойде в най-голямото промишлено предприятие в Хасковска област, след като вчера над 200 работници протестираха с настояването за понижаване на цената на природния газ за промишлеността и гаранции, че няма съкращения. Хората и четирите синдиката в дружеството се притесняват, че близо 1000 човека могат да останат без работа. При такъв развой това ще доведе до сътресения в жизнения стандарт, не само в общината, но и в региона.

Както вече писахме вчера, работниците и синдикатите предупредиха, че, ако не бъдат чути, ще отидат да протестират в София.

В "Неохим" зам.-министърът проведе срещи с ръководството на фирмата, със синдикатите и с работниците. Той обясни, че ще бъде сформирана работна група за решаването на проблема. В нея са поканени други министерства, освен това на енергетиката, представители на ръководството на торовия завод, синдикатите и на "Булгаргаз".  

"Надявам се тази група наистина да работи и да постигне конкретни резултати, а не да е създадена само да потуши напрежението при колегите ни. Това не е само мое мнение, но и на представителите на другите три профсъюза", това коментира председателят на синдиката АХА в завода Хубен Хубенов.

"С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и маршрути ще се гарантират конкурентни цени на природния газ“. Това каза още Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от  торовия завод "Неохим", на която присъстваха и представители на "Булгаргаз" ЕАД. 

 

По думите на зам.-министъра правителството работи активно за осигуряване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители.

Той даде пример с подписаните вчера ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които правят проекта необратим. "През тази година "Булгаргаз"ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м.",  подчерта Станков. По неговите думи това е оказало положително влияние върху цената на природния газ. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината 1 октомври тази година.

"От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени", ​обясни още зам.-министърът. "Булгаргаз" ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище "Шах Дениз" 2  в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. "Това е една трета от потреблението на страната", каза Станков. По думите му от изключително значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.

От 2015 до 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. Също така от 2015 г. до сега от компонента "задължение към обществото" в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия. Заяви още зам.-министърът.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?