25

Дарител даде 5000 лв. за проучвания на гробницата в Текето 

10 000 е вече събраната сума по сметката на Регионалния исторически музей в Хасково  за проучвания на новооткритата тракийска гробница край с. Текето. 5000 лв.  от тях са постъпили от едно лице. Други са дарявали от 5 до 200 лв., радваме се на това отношение, коментира директорът на музея Пенко Добрев. 

Кампанията бе обявена перди седмица с надеждата да започнат възможно най- бързи проучванията на гробницата, която се предполага, че е подобна на Александровската и Казанлъшката. Поне откритите фрагменти от стенописи подсказват това. Вероятно е от около 3-4 в. пр.н.е. В ситуация без държавен бюджет не е ясно на какви средства може да се разчита от МК.

25 000 лв. са необходими, за да започнат геофизичните проучвания. Те ще покажат къде точно е гробницата, за да не следваме десетината канали, изкопани от иманяри. Едва след това ще се търсят средства на археологически разкопки, консервация и социализация на обекта, коментираха от музея.

Ако очакванията на археолозите се сбъднат, гробницата в Текето ще е третата в страната и втората в областта куполна гробница. Тя може да се превърне в атракция като Александровската, която е най- посещавания обект в региона. Там вече е поставена кутия за дарения, такава има и музея. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?