Следвайте ни

Дариха монети и предмети на музея в Хасково

viber icon

Дарение от документи, монети, банкноти и вещи направиха Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов. Сбирката бе предадена днес на  Регионалния исторически музей в Хасково в присъствието на кмета Станислав Дечев.

Светлозар и  Стоян се познават от домовете за сираци, където са израснали. Ангелов е работил в чужбина, успял да събере пари и си купил къща в димитровградското село Горски извор. Хората от селото му разказали, че къщата, която купува е на дядо Пенчо. Той бил известен с това, че е човек грамотен, начетен, издал пет книги и събирал стари вещи и предмети.

Така, когато Стоян и Светлозар влезли старата къща, намерили документи, банкови извлечения,  юбилейни медали и банкноти от царско време, скрити между страниците на старите книги. Част от монетите били открити в купа, пълна с пуканки. Вероятно това е бил начинът да бъдат скрити от крадците, предположиха дарителите. Голяма част от монетите са от времето на социализма, но има и такива, които изглеждат доста по-древни и предстои да бъдат датирани. Намерени са и човешки череп и кости, които днес също бяха предадени на Хасковския музей за експертиза.

Директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев призова гражданите да предават стари предмети, документи, снимки, семейни архиви и вещи, защото именно в музея те ще бъдат проучени и съхранени.

От музея  припомниха, че съгласно Закона за културното наследство, всеки човек, който намери вещ, трябва в срок до 7 дни да се обърне към Регионален музей. „Светлозар Стоянов и Стоян Ангелов направиха точно това, за което им благодарим и призоваваме всички хора да спазват разпоредбите на Закона, за да съхраним историческото си наследство“, коментираха експертите от РИМ-Хасково.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?