Следвайте ни

Данък МПС в Хасково е незаконен 

viber icon

Приетият  в началото на м.г. по- висок данък върху превозните средства в Хасково, е незаконен. Това е факт, след като Административният съд отмени разпоредбите в наредбата за местните данъци и такси, с които  налогът бе повишен. Мотивите на съда са, че не е посочена формулата в закона за местните данъци и такси, което поражда неясноти при определянето му, както и че промените не са били предложени на обществено обсъждане. Промените бяха приети от предишния ОбС през януари м.г. , след промяна в законодателството, целяща екоефект. Тогава в залата имаше дебати, че  промените ще бъдат отхвърлени от съда, но мнозинството го прие. Година и половина по- късно, данъкът се оказа незаконен. 

На предстоящото  в петък заседание съветниците отново ще гласуват данъка със същите параметри. Вече е посочена формулата. Промените влизат в сила от 21.01 .2021 г. В докладната  е посочено че на гражданите се дава 30- дневен срок за становища и предложения. 

Предстои юристите на общината да кажат как ще се процедира с вече платените данъци, тъй като би трябвало  до края на годината да важи старото облагане. Иначе всеки, който се чувства ощетен, може да заведе дело.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?