Следвайте ни

Да си спомним за Стоян Илиев, първия демократично избран кмет на Хасково 

viber icon

На 1 февруари, когато почитаме жертвите на комунизма е роден Стоян Цветанов Илиев, първият демократично избран кмет на Хасково. За съжаление той напусна  този свят на 28 юни 2008 г. едва на 57 години, покосен от тежка болест, напомня инициативата "С достойнство и вяра".

Стоян Илиев е син на уважавания хасковски адвокат Цветан Илиев. Завършва местната ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Впоследствие придобива и висше образование в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“. 

През 1978 г. започва работа като младши адвокат към Адвокатска колегия-Хасково. Две години по-късно вече е адвокат, какъвто остава до 1991 г., когато е избран за кмет на града. Бил е член, секретар и заместник-председател на Адвокатския съвет на Адвокатска колегия-Хасково. Оставя значима следа в адвокатурата с отговорността и професионализма си в отстояване интересите на гражданите и с уважението си към колегите си.

Стоян Илиев е един от учредителите на ПП „Обединен християндемократически център“, която е член на Съюза на демократичните сили. Така той става председател на хасковския Координационен съвет на СДС. След местните избори през есента на 1991 г. става първият демократично избран кмет на община Хасково и е такъв до 1995 г. Оценка за успешното му управление е изборът му за член на УС на „Асоциацията на демократичните общини“. В периода от 2003 до 2007 г. е общински съветник в Хасково от листата на ПП „Съюз на свободните демократи“. 

Създава уважавано в града семейство. Има две деца, а съпругата му Стефка Христова е известен лекар – акушер-гинекорог.

За своята обществена и професионална дейност през 2019 г. посмъртно е обявен за почетен гражданин на Хасково.

 

Коментари (1)

признателен гражданин

признателен гражданин

02.02.2021 | 13:42

Поклон! Ако можеше да види къде са неговите съратници,как времето ги промени и нищо не остана от ония добри и благородни идеи.След него като кметове се изредиха много,но той беше Голям и сърцат

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?