25
Следвайте ни

Да си спомним за Костадин Карамитрев

viber icon

Костадин Карамитрев е роден на 5 октомври 1932 г. в Хасково. Потомък е на стар тракийски род от Беломорска Тракия, напомня инициативата "С достойнство и вяра". По професия е строителен инженер – старши научен сътрудник, доктор на науките. Започва трудовия си път в Хасково. Има определяща роля за изграждането и развитието на СМК-Хасково и ДК-Хасково. Бил е заместник-кмет на София, секретар в Министерския съвет, заместник-министър на строителството и архитектурата, първи заместник-председател на Комитета по териториално и селищно устройство към МС.

След 1989 г. е един от главните инициатори за възраждане на организираното тракийско движение в България. През 1990 г. е избран за председател на тракийската организация и остава такъв до 2011 г., когато във Варна Общото събрание на СТДБ го избира единодушно за почетен председател.

За заслугите му в хидротехническото строителство на България и по повод неговата 70-годишнина е награден с най-високото ни държавно отличие – орден „Стара планина“ – I-ва степен. Асоциацията на българите в Украйна го удостоява със званието „Личност на годината – 2010“ за големия му принос в укрепването на културните връзки между България и Украйна и утвърждаването на българщината там.

Умира през 2011 г.

На 31.07.2015 г. посмъртно е обявен е за почетен гражданин на Хасково.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?