Следвайте ни

Да се срещнем пред кино „Аида”

viber icon

 

Днес в Хасково има само едно кино, в което прожекциите се случват ако има 10-на зрители, а градът е  сред първите в България дивили се на публична кинопрожекция. Първата е още през 1902 година. Тогава, по повод 24 май, хасковският фотограф и дърводелец Христодор Апостолов организирал безплатна прожекция. Той купил кинематограф от пътуващи чужденци.  

Кината се появли по- късно, а сградите на две от тях са знакови за града и днес. Макар отдавна да не функционират като кина, имената им си остават и хасковлии все още си определят срещи и ориентири по „Аида или „Клокотница”. Много от хасковлии няма да сетят къде е площад "Атлантически", но със сигурност повечето ще се сетя за "Аида".

 Днес сградите са собственост на частни лица, а в тях има всичко друго, но не и кино.

Тази на „Аида” е приютила книжарница, магазини, различни офиси, централното й помещение е празно, след като банка го освободи наскоро.

В „Клокотница”, където навремето освен големият киносалон имаше и кино видео клуб, кафе- сладкарница, днес има хипермаркети и китайски мол. 

Сградата е открита през 1980 г. По- старото е кино „Аида”, което е от 1964 г. Във времената, когато имаше само първа и втора програма, а не всяко домакинство притежаваше видео, кината бяха фрашкани със зрители. Това важеше и за прожекциите на детски фирми  в „Аида”. Имаше опашки за билети, не всеки път можеха да се купят за първата прожекция, а в салоните често имаше седящи по стълбите.

 

В Хасково  кина е имало и преди социализма, показват архивите. Преди 1944 г. киносалоните били 4. Първото кино се наричало „Модерен театър“, което при социализма се преименувало на „Заря“. То се е намирало на мястото на Дома на техниката.  „Одеон“ било близо до днешния Бизнесцентър, по- късно е преименувано на  „Септември“. То бе съборено някъде през 80-те години на м.в.

 

После дошло времето на по- модерните кина като „Аида” и „Клокотница”. Днес обаче те са просто спомен, ориентир, минало незабравимо.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?