25

Д-р Узунова дари приходите от своя книга за поклонение в "Белене"

Изследователката Веселина Узунова дари постъпленията от наскоро издадена своя книга за организиране и провеждане на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, съобщи Христо Христов, изпълнителен директор на фондация на „Истина и памет“, съорганизатор на събитието, което ще се проведе на бившия Втори обект на лагера на остров Персин на 1 юни 2024 г., информират от desebg.com.

Веселина Узунова, която е асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково, представи през февруари тази година изследването си „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов (1944-1960).

Мемоарите на бившия контраразузнавач от полицията в Хасково са изключително ценни, тъй като са единствените, описващи арестите в града непосредствено след 9 септември 1944 г. и дейността на „народния съд“ в Хасково през 1945 г. (самият Шейтанов е осъден на 15 години затвор, а три години е въдворен в концлагера „Белене“).

Те са обогатени от Узунова с подробно изследване за периода, с материали за Здравко Шейтанов от досието му в Държавна сигурност и с важни подробности от държавните архиви, даващи подробна картина на обстановката и събитията в Хасково през 30-те и 40-те години на ХХ век, включително и на местната полицейска служба. Книгата е издадена от издателство „Проф. Марин Дринов“ – БАН.

Веселина Узунова е първият спомоществовател, който подкрепя щедро тазгодишната дарителска кампания за подпомагане на провеждането на поклонението на „Белене“.

За втора поредна година то се организира от Инициативна група, в която доброволна са се включили личности, граждански организации, Съюза на репресираните от комунизма „Памет“, както и от партиите БЗНС и „Обединени земеделци“.

„Дарих постъпленията от продажбата на книгата „Белязан доживот“, за да не бъде забравено мястото, събрало тъжните съдби на хиляди българи“, заяви Веселина Узунова, потърсена за коментар от desebg.com.

По думите ѝ лагерът „Белене“ е единствената наказателна колония в България и една от малкото съществували в Европа, която е изолирала политическите противници на тоталитарната власт за периода 1944-1987 г.

„Светът трябва да научи за това място час по-скоро, а то може да стане само като съхраним паметта за изпратените там хора“, убедена е Узунова.

От името на Инициативната група за организирането на поклонението в „Белене“ 2024 Христо Христов благодари на изследователката за жеста и подкрепата ѝ.

Интересно е, че тя не е единственият изследовател на периода на комунистическия режим, който прави дарение за предстоящото събитие на остров Персин на 1 юни 2024 г.

Проф. Вили Лилков също е сред първите, които са се включили в стартиралата тази седмица дарителска кампания за събитието.

Той е съавтор на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“, осветили съдбата на стотици представители на българския елит до 1944 г., дамгосани от комунистическия режим по съветски образец като „бивши хора“ и подложени на продължителни репресии и терор.

Лилков е автор и на изследванията „Стопанските абсурди на българския комунизъм“, „Доблест и наказание“ за съдбата на осъдените от „народния съд“ спасители на българските евреи и „Наши хора по квалификацията на БКП“ за привилегиите на комунистическа върхушка.

Миналата година в дарителската кампания се включи и Борислав Скочев, автор на единственото подробност изследване за създаването и дейността на лагера „Белене“.

Тази година сред първите дарители за събитието в памет на жертвите на комунистическия режим в „Белене“ е Стойчо Стоев, директор на училище във Варна и син на земеделеца Андон Стоев Андонов от опозиционния БЗНС, въдворен в лагера на 22 години и оцелял в него след 6-годишен престой.

Сред първите дарители е и Никодим Янушев, политически емигрант в САЩ по време на комунистическия режим, син на предприемача Иван Цолов от Угърчин, Ловешко, въдворен без съд и присъда в няколко лагери след 9 септември 1944 г., включително и в „Белене“.

Никодим Янушев е автор на мемоарите „Моите животи“ и герой в документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Имената на всички дарители ще бъдат обявени публично с благодарност от организаторите на самото честване.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Недев

Недев

31.03.2024 | 13:44

Ще минат 10 или повече години.А тези дето съсипаха страната и онези,които ги пазеха? Какво ли ще пишат тогава?

Отговори
3 1
Недев

Недев

31.03.2024 | 13:38

Времена.Бял и червен терор.Хиляди убити без или със присъда. Дали по Закона за защита на държавата или от т.н.Народен съд.Историята се пише от победителите.Поне така се твърди.

Отговори
3 2
Василев

Василев

31.03.2024 | 11:57

Благодаря,че не ми позволихте да изразя личното си мнение.А вярвах ,че сте сериозна медия.

Отговори
1 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?