Следвайте ни

Д-р Караславова: Работещи карантинирани във фермите носят риск 

viber icon

Предприетите от правителството мерки срещу разпространението на коронавируса са изключително адекватни. Бързото реорганизиране на редица производства за медицински консумативи и предпазни облекла също е адекватен и навременен правителствен приоритет, който няма аналог по бързина на преструктуриране и задействане в западните държави, а може би и в света. Това казва в интервю за marica.bg д-р Емилия Караславова, един от малкото специалисти у нас по Медицина на бедствените ситуации. Разговаряхме с нея, тъй като тя е специалист и по Социална медицина и здравен мениджмънт, и Статистика, което е рядко срещана комбинация. 

Д-р Караславова  е притеснена от разрешените  от здравния министър изключения на  задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството.

„Голям процент от карантинираните има вероятност да са безсимптомни заразоносители. Те ще контаминират произведените вече животински хранителни продукти с коронавирус или пък ще инфектират самите животни, например в една животновъдна ферма, а там те са хиляди“, казва д-р Караславова. Тогава ще трябва  да се избият животните. Ако пък не се разбере за инфекцията навреме, заради дългия инкубационен период, ще се произведат продукти, които ще се продадат в хранителните вериги. Така реално могат да бъдат заразени хиляди потребители, докато се установи, че е имало болни животни и къде точно е била заразата, обяснява специалистът.  

Според нея е необходимо преустройване на цялото селско стопанство, защото безсимптомни заразоносители в растениевъдството също могат да контаминират растителни продукти, които да бъдат директно приемани от хората или от животните. Преустройването на селското стопанство чрез пълно механизиране, роботизиране и др., обособяването в животновъдните ферми на напълно отделени една от други малки групи животни, за които се грижат строго определен ограничен брой хора, е единият от начините, по които може да бъде решен проблемът в този сектор с оглед на настоящата ситуация. 

Д-р Караславова похвали инициативата на Община Димитровград за кварцовите лампи. Според нея това е необходима мярка във всички институции. 

Интервю със специалиста по Медицина на бедствените ситуации четете утре 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?