Следвайте ни

Д-р Илия Калчев, дм: Съвременният подход в простатната хирургия е да се извърши преди мъжът да е стигнал до катетър

viber icon

 Д-р Калчев, практикувате основно лазерна урология. Кои са предимствата й? 

Лазерната хирургия на простатата е ново направление, което е в постоянно развитие. За последните 15 години навлязоха редица лазери с различни параметри. В същото време бяха отстранени недостатъците на първите лазерни системи - най-вече по линия на мощност и прецизност. В моята практика съм щастлив, че мога да предложа на пациентите най-добрата технология – Тулиум 200 вата, притежаваща най-добрите показатели. 

Безкръвността е основното, което интересува и лекаря, и пациента. Лазерът позволява операцията да протече с минимална, почти липсваща, загуба на кръв, при кратко хирургично време и минимален болничен престой. Днес оперираме пациенти, които преди години беше невъзможно да помислим да планираме за операция. Особено такива с допълнителни страдания и заболявания. Сега можем да предложим на всички пациенти без да се налага да ги селектираме. Лазерната технология може да се приложи при всякакъв обем на простатната жлеза и без значение от съпътстващи заболявания.

Кога е необходимо да се консултират мъжете?

Консултациите трябва да се правят своевременно, под формата на ежегодни профилактични прегледи с проследяване на туморния маркер ПСА. Всеки мъж трябва да си изгради постоянство след 45-50-годишна възраст, т.к. вече рисковете започват по-рано. Уринарни и сексуални смущения са първите признаци за започващи проблеми с простатата.

Първоначално се прилага медикаментозна терапия. Важно е да отбележим, че медикаментите не лекуват състоянието, а само потискат оплакванията. В същото време простатата продължава да увеличава обема си, с което да затруднява уринирането и да се натрупва остатъчна урина в пикочния мехур. Тук именно е ролята на профилактиката – да определи подходящия момент, в който да се извърши операцията на простатата и да не се допусне поставяне на катетър.

Защо много мъже стигат до катетър?

Първо, заради липса на контролни прегледи от уролог и неяснота за състоянието си. Второ, заради психологическата им нагласа да изчакат още малко. Трето, често простатата е толкова голяма и в комбинация с други заболявания този тип мъже се възприемат като рискови и не се планират за операция. С Тулиум лазер 200 вата успешно премахваме вече поставения катетър и мъжът отново живее нормално и  пълноценно.

Как протича самата операция?

Тулиум лазер е изграден върху химическия елемент тулий - произвежда вълна, която като физически качества е най-подходяща за операции във водна среда. Най-важното по време на операцията е ниската прониквателна способност – 0.2 мм, т.к. се работи в области с много сензитивни структури – сфинктер и пикочен мехур. Лазерът минава през тях като светлинен скалпел и  бързо отстранява тъканта на простатата. Операцията продължава ок 1.5 часа. Пациентът е в съзнание, под спинална анестезия, която е максимално щадяща и безрискова.

Какви са дългосрочните резултати?

Бързо следоперативно възстановяване, пълно възстановяване на уринарната струя, без рецидив на простатната тъкан. Лазерната хирургия не е на бъдещето, а на настоящето. 

Технологията е достъпна и в 4-те филиала на Лейзър Мед в България и Сърбия.

През АВГУСТ в Лейзър Мед – София, Варна и Стара Загора се провежда ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ с включени: консултация с уролог, измерване на обема на простатата, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА + ТРАНСРЕКТАЛНО УЛТРАЗВУКОВО СКАНИРАНЕ.
тел. 02 4 760 760                              моб. 0899 52 11 01                           www.lazermed.bg 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?