Следвайте ни

Цял тир стари гуми събира община Хасково за 6 месеца 

viber icon

Сезонната смяна  на гумите започна, е видно от оставените до контейнерите за смет. Гумаджиите не ги вземат, защото трябвало да платят 3 лв. на гума. 5 лв. струва смяната, за 2 лв. ли да работят или да вдигнат цените, коментират  шофьори. Майсторите са категорични, че нямат никаква полза от гумите, особено когато не продават, а само ги сменят.

Гумаджиите обаче са длъжни да вземат специфичния отпадък, както и да имат договор с  фирма, която го оползотворява, коментираха от РИОСВ.  Такива със сигурност имат големите автоцентрове в Хасково, които дори са принудени  да прибират захвърлени край базите им гуми.

Фирмите, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми в местата на продажбата и на смяната им без крайните потребители да дължат заплащане. Това означава, че гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз, гласи  Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми. 

Забранено е депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. За незаконни места за отпадъци местните власти подлежат на санкция от 3000 до 10 000 лв.  Глобата за граждани,  които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне от 2000 до 5000 лв., гласи още наредбата. 

Забранено е старите гуми да се изхвърлят или оставят до съдовете за смет. Те  не могат да се депонират нито на депото в Гарваново, нито на строителното депо, коментираха от кметството. Община Хасково е намерила решение на проблема, който е от години. Оставените до контейнерите гуми се събират от сметопочистващата фирма, която ги носи на специално отреден от общински терен. От тук  ги взема специализирана фирма. За 5-6 месеца се събира около един тир със стари гуми. Толкова е количеството на незаконно изхвърлените.  

6 са фирмите, които имат разрешение за оползотворяване на излезли от употреба гуми в страната, сред тях няма хасковски. Не е и необходимо. 

Дали гумаджиите имат договори за излезлите от употреба продукти и какви количества предават, контролира МОСВ. Изпратихме запитване  до министерството колко са извършените проверки в Хасковска област за година и какви са констатациите. Очакваме отговора.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?