Следвайте ни

Чудотворна икона на Св. Ефрем Нови чакат в Тополовград

viber icon

Икона с чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови, пристига на 13 юни в храм "Св. Георги Победоносец", в Тополовград.

 Светинята ще остане през целия ден за поклонение на християните. В 17.00 часа в храма ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. От 18.00 часа в Читалище "Св.Св. Кирил и Методий-1894", ще бъде прожектиран и филма за Св. Ефрем Нови "Светецът светкавица". Лентата разказва за ангелския живот и дивните чудеса на един непознат светец у нас - Св. великомъченик Ефрем Нови.

 Свети Ефрем Нови е наречен "Светкавицата", заради мигновените чудеса, които се случват по молитвите му.

 В "Светецът светкавица" са заснети личните истории на хора, случили се през годините за изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Разказва се за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира "Рождество Богородично" в Кабиле, преди 10 години.

 Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие. Поверената и част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева.

 Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем Нови.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?