Следвайте ни

ЧРД на джазмена Димитър Русев – Мутата!

viber icon

Димитър Русев – Мутата, или Мистър Джаз, е роден на 8 май 1958 г. в Хсково.

Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971-1977 г. е музикант в рок група „Лотос“ към Младежкия дом в Хасково, припомнят от ивициативата с „Достойнство и вяра“.

От 1981 до 1983 г. организира Клуб-лектория за джаз. Там представя  изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 г. свири в групи за популярна музика, има турнета в Черна гора и Гърция. 

През 1986 г. е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 г. е негов председател. След създаването на Джаз клуб Хасково и първите сбирки с изпълнители и оркестри за джазова музика през 1997 г. Димитър  Русев реже лентата на първия Джаз фест - Хасково с ранг на международен. 

С течение на годините фестивалът успя да получи популярност и да се наложи като едно изключително ежегодно събитие. Благодарение на всеотдайността и упоритостта на талантливия музикант и организатор през този форум вече над 20 години преминават редица именити български джаз изпълнители. Забележително е участието на елитни  музиканти от Балканите, Европа и САЩ.

В периода 1995-2001 г. създава Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. Автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 26 януари 2018 г.

Здраве, щастие и още дълги години творчество, Мута! Това ти желае и хасковският екип на „Марица“.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?