Частни съдебни изпълнители разпродават на търгове евтина земя

Има атрактивни оферти в Бургас и Хасково

 

Все повече земя се обявява на търгове от частни съдебни изпълнители. Например в район Бургас е обявен търг за 495 дка, в Хасково е насрочена продан за 325 дка. И това са само някои от примерите. Причината – закъсали дружества, които не са могли да си платят задълженията. Като цяло подобни възможности са добра новина за тези, които търсят инвестиции в земеделска земя, тъй като от години предлагането е по-малко от търсенето. Очаква се според ЧСИ на пазара да излязат близо 5000 дка в следващите месеци. Основните играчи на пазара на земя са активните фермер и големите фондове. В периода 2008-2010 г. влязоха и някои спекуланти с надежди за бързи пари. След това инвестициите бяха пренасочени към пазара на недвижими имоти, които генерират по-висока доходност. Поради подобрението на макроикономическата обстановка сега към офертите през ЧСТ за земя се очаква интерес от хора, които тепърва искат да влязат в сектора и да се занимават със земеделие, както и такива, които търсят добра инвестиция. Предимствата на публичната продан са, че имотите се обявяват на цени, в много случай под пазарните – т.е. на 75% от оценката им. Другият момент е, че понякога на търг се продават уникални имоти, които обикновено не се предлагат на свободния пазар.

Каква е процедурата?

Процедурата протича на два етапа, които се провеждат на територията на районния съд по местонахождение на имота. Първият е търг с тайно наддаване за срок от един календарен месец.  След като се пусне обявление за публична продан кандидат купувачът подава своето предложение в запечатан плик, заедно с квитанция за внесен задатък, който е в размер на 10% от началната цена. След изтичането на едномесечния срок за подаване на оферти започва вторият етап, а именно - процедурата по търга с явно наддаване. Отварят се всички постъпили тайни предложения, след което участниците имат възможност да наддават над най-високата предложена цена. При писмените оферти няма определена стъпка, с която да се наддава, докато при устното наддаване тя е равна на размера на задатъка (10% от първоначалната цена). След приключването на търга кандидатът, заявил най-високата цена, се записва в протокола за проданта като купувач. Той е длъжен в едноседмичен срок да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък, разказаха още ЧСИ.

Хората могат да се информират каква земя се продава през частни съдебни изпълнители на сайта на съответния районен съд, както и в онлайн регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Обявлението се поставя в канцеларията на частния съдебен изпълнител, в сградата на районния съд, в общината или кметството по местонахождението на имота, на самия имот, обясниха експертите.

Според специалисти по поземлени отношения заради подобрението на макроикономическата обстановка, все повече хора поглеждат към инвестиция в земеделски парцел. Като цяло земеделието остава един от най-стабилните сектори, а покупката на земеделска земя се оказа далновидна инвестиция, заради по-малката й зависимост от икономическите цикли.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?