25

Чакат Карадайъ на борбите в Караманци днес 

След 2-годишно прекъсване заради пандемията, днес ще се проведе празникът на село Караманци, посветен на майските събития от 1984 г. Очаква се той да бъде уважен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Празникът ще започне в 10:00 часа с детска фолклорна програма. В 11:00 часа ще бъде поднесено приветствие от официалните гости. Към 13:00ч.ще бъде даден стартът на народните борби. Правилата са близки до тези в свободната борба, но забранените хватки са още по-малко.  

Венецът в състезанията е така нареченият „баш“. Там няма ограничения в категориите и обикновено в него участват най-добрите борци. Наградата за първо място е теле, за второ – коч и за трето – агне. В спортния празник в Караманци се провеждат и турнири по шахмат и футбол на малки врати.

С празника се отбелязва годишнина от съпротивата на местното население не срещу Възродителният процес, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
османски джендъри

османски джендъри

08.05.2022 | 15:01

Мазни пехливански борби с бъркане отзад!

Отговори
1 4
Василев

Василев

08.05.2022 | 09:24

Карамаци е било централно село през 50-те и 60-те години в района.Всички деца са се раждали от околните села в родилния дом в селото .Например с.Сърница е било населено с българи и тези 55- 56- ти набор са родени в с.Караманци.И българи и турци са живели заедно в мир,нищо не ги е делило.Той оня горе е един,само дето различно го наричат.А за възродителния процес,то това е тема на друг разговор. Ще тежи на съвестта на едни,а ще се използва с години от други.Важно е обикновените хора да живеят в разбирателство.Какво има да се дели- една майка ни раждали,под едно небе растем и накрая една земя ни прибира. Това е истината,съдбата.

Отговори
9 0
Един от многото недоволни .

Един от многото недоволни .

08.05.2022 | 14:55

Браво Василев ! Много точно казано ! Дано всички политици бъдат на това мнение , за да имаме полза от Тях . Народа заслужаваме по - добър живот . С общи усилия това е постижимо !!! Ако ли пък не , каквото изборите покажат !

Отговори
6 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?