25
Следвайте ни

Центровете за бежанци се пълнят с афганистанци и сирийци

viber icon

Регистрационно-приемателният център в Харманли е запълнен на 42% в него са настанени 1132 души от Сирия, Ирак, Мароко. Най- много са сирийците-  1078 души. В Транзитния център Пъстрогор има 212 души, което е 66 % от капацитета му. Почти всички са от Афганистан. Това съобщи областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов на днешната конференция "Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото", която се проведе в Хасково. 

В Специалния дом за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“-МВР в Любимец,  който е от затворен тип, са настанени 530 лица, предимно граждани на Афганистан (359) и Сирия (114).

През последните месеци се наблюдава засилен миграционен натиск. За периода 11-17 октомври на вход на държавната граница са задържани 67 лица. През седмицата са предотвратени опити 2285 граждани на трети страни да преминат през границите на страната на вход, като 2218 от тях самостоятелно са се завърнали във вътрешността на съседни държави  в  Турция и Гърция.

От началото на годината на вход са задържани 1040 лица. От тях 711 са на границата с Турция и 289 на тази с Гърция, а останалите 31 на границата със  Сърбия. Това е близо 3 пъти увеличение спрямо същия период на 2020 г. 

Преобладават гражданите на Афганистан – 39, 1% и Сирия 32,2 %., каза областният управител. Инж. Ангелов каза, че МВР полага големи усилия и успява да се справи с миграционния натиск и да гарантира общественото спокойствие.

Той бе категоричен, че в ситуация на засилени миграционни потоци е необходимо и наложително  задълженията и отговорностите да бъдат разпределени солидарно в голямата общност, каквато е ЕС.          

Днешната конференция  е организирана от Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент. Официален гост на бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?